SEJAHTERALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Khamis, 5 November 2009

KETUANAN MELAYU atau ... hanya ISLAM

Bangsa kita, Melayu telah terlalu lama didendangkan dengan gagasan ketuanan Melayu. Gagasan ini diutarakan untuk mengingatkan bangsa lain di negara ini bahawa orang Melayu adalah tuan punya tanah air ini. Dihebohkan kenyataan bahawa disebabkan ketuanan melayulah bangsa Melayu masih menikmati berbagai keistimewaan yang diberi oleh kerajaan di tanahair sendiri. Malah pemimpin kerajaan melalui pelbagai agensi dan jabatan sentiasa bertindak mengingatkan orang melayu supaya mempertahankan ketuanan melayu demi survival orang Melayu kerana belum tentu orang melayu boleh bersaing dengan bangsa lain tanpa bantuan kerajaan dan wadahnya hanya melalui umno..

Persoalannya bolehkah kita cuba pula untuk mempertahankan pula hak keistimewaan orang Melayu melalui Pas. Dengan kelebihan matlamat perjuangan Pas yang menjadikan Islam sebagai pelembagaan negara tentunya kita lebih yakin keistemewaan orang Melayu terus terjaga. Sudah sampai masanya orang melayu menjadikan Pas sebagai wadah baru mereka dalam usaha mempertahankan hak istemewa bangsanya dari lenyap dalam arus masa. Pas yang menjulang Ketuanan Islam tentunya berupaya menjaga kepentingan orang Melayu, tambah lagi 99% orang Melayu berugama Islam .

Kebelakangan ini Umno sentiasa melaungkan isu ketuanan Melayu yang mesti dipertahankan tetapi tidakkah mereka melihat pada gelagat segolongan pemimpin-pemimpin mereka yang mengagung-agungkan bahasa inggeris dan berbagai budaya asing. Falsafah Ketuanan Melayu mesti meletakkan Al-Quran dan Sunah sebagai ikutan . Dalam kita mempertahankan ketuanan kita ditanahair ini , kita mesti mengikut lunas-lunas Islam .

Perjuangan yang berlandaskan ketuanan bangsa bukanlah satu perjuangan yang dituntut oleh Allah . Firaun dilaknat kerana mengaku dirinya tuan kepada rakyatnya. Ketuanan melayu yang diperjuangankan pada hari ini adalah karut. Sepatutnya ahli UMNO memperjuangankan Islam sebagai negara dan cara hidup . Hanya pemerintah Islam sahaja yang boleh menjaga kepentingan dan kelangsungan semua bangsa.