SEJAHTERALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Selasa, 6 Julai 2010

Sesumpah UMNO

Dalam kancah politik UMNO masa kini sebutlah sahaja apa, sesumpah, pelacur, hanturaya,polong sikit pun tidak menimbulkan kesan kepada ahlinya. Pertama adalah gelaran tersebut dilontar secara umum  untuk menghangatkan suasana perhimpunan. Contohnya dalam perhimpunan UMNO Jerantut baru-baru ini , apabila DS Najib menyebut kataan SESUMPAH maka ramailah ahli umno , pengamal media dan rakyat jelata  membuat tafsiran bahawa sesumpah itu adalah DS Anwar. Maka hebohlah berhari-hari di ceritakan betapa sikap DS Anwar yang berbelit-belit, talam dua muka,lidah bercabang dan terkininya sesumpah.

Kalau kita buat sedikit renungan tentu kita tahu  DS Najib memberi amaran kepada ahli umno jangan jadi sesumpah dalam PRU nanti, maksudnya jangan pengkhianat parti , jangan berkerja untuk PR. Begitu ramai ahli UMNO menjadi sesumpah sehingga DS Najib yang amat sibuk dengan tugas negara terpaksa membuat teguran.

Namun ahli UMNO peringkat cawangan sibuk mengaitkan gelaran SESUMPAH dengan DS Anwar. Apa untungnya kepada UMNO kalau semua orang tahu seandainya DS Najib kata DS Anwar SESUMPAH sedangkan beribu SESUMPAH berada dalam umno yang makin hari makin membenamkan UMNO . SESUMPAH ini  merebut setiap jawatan yang ada seperti ketua Kg, ahli JKKK, AJK Masjid  JK persatuan Belia , NGO  dan dalam umno sendiri. SESUMPAH ini mengaku sanggup memikul amanah jawatan tetapi setelah mendapat jawatan mereka mengabaikan tanggungjawab. Oleh kerana mereka turun sebagai individu UMNO maka apabila mereka mengabaikan amanah yang diberi maka UMNOlah yang mendapat padahnya.