SEJAHTERALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Isnin, 4 Oktober 2010

PRU 13 : Calun PR DUN Damak ?

Walaupun pilihanraya masih jauh lagi , desas desus siapa bakal calun yang akan dicalunkan oleh setiap parti sudah mula menjadi bincangan ramai . Khabar angin  terbaru yang kawan dengar dari seorang teman  tentang PRU 13 nanti . Ceritanya  mengenai  DUN Damak ada kemungkinan akan diserahkan kepada calun Pas untuk bertanding. Kalau sebelum ini calun PKR telah dua kali bertanding tapi kalah maka peluang calun Pas adalah lebih cerah kerana sebelum ini ramai pengundi melayu mengeluh kecewa kerana Pas tidak meletakkan calun di DUN Damak.

Untuk musim kali ini  PKR mungkin dah tak sanggup lagi meletakkan calunnya di DUN Damak kerana mananya ada ramai  ahli PKR di DUN Damak. Mana sanggupnya calun PKR berkerja kalau jentera pilihanraya PKR Damak cuma 18,19 orang sahaja sedangkan jentera kempen MCA sangat mantap dan ramai. Sebab itu patut sangatlah  PKR serahkan kerusi calun DUN ini kepada kawan lain .

Jika semua andaian ini terjadi , DUN Damak akan menyaksikan pertembungan antara Pas (PR) dan MCA (BN). Ini sudah tentulah satu pertandingan yang sengit kerana kedua-dua parti mempunyai akar umbi yang kuat dan seimbang. Peluang untuk PR memenangi DUN Damak menerusi Pas memang cerah dan PKR Pahang harus berlapang dada dengan  menyerahkan kerusi DUN Damak supaya ditandingi oleh Pas.