SEJAHTERALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Ahad, 27 Disember 2009

BN atau PR ??

Ketika ini , ketika blog ini ditulis , tahun 2010 hampir menjelang beberapa hari saja lagi. Bermakna hanya tinggal masa dua tahun sahaja lagi persediaan dua pihak BN dan PR untuk berusaha meraih keyakinan pengundi bagi mendapat mandat untuk memegang tampuk kerajaan Malaysia. Inilah era penting bagi semua rakyat Malaysia demi membuat keputusan yang akan menentukan tumbangnya sebuah kerajaan .

Demi tempoh yang makin singkat itu maka setiap hari media massa arus perdana telah diprogram dan diperguna sepenuhnya oleh pihak BN yang masih berkuasa hari ini untuk memfitnah dan melaga-lagakan pemimpin PR dalam program menjatuhkan kewibawaan pemimpin-pemimpin utama PR. Malah kita jangan terkejut kerana ramai pengampu Umno sekarang berselindung disebalik slogan 'Fisabillah ', 'Ukhwah' dan sebagainya. Sekiranya usaha ini berhasil maka akan dijalankan pula tindakan-tindakan susulan selanjutnya Mungkin inilah peluang terakhir yang bebas untuk BN menyerang PR tanpa dapat PR melawan dengan adil.

Biar kita teliti tindakan BN dinegeri-negeri yang ditadbir PR , jalan cerita di setiap negeri hampir saja sama , tindakan protes yang melibatkan orang ramai dan pada episod akhir akan muncul 'hero' yang memperlekehkan kerajaan negeri PR , memang memualkan mata dan telinga. Di Selangor akan muncullah wajah 'kacak' Khir Toyo mengiklankan rupanya. Begitu juga di Kedah , bekas MBnya masih dipromosi sebagai penyelamat kepada segala masaalah di Kedah.

Selama lebih 50 tahun BN memerintah , sepatutnya sudah tiada lagi isu DEB, isu Bahasa Melayu, isu ketuanan Melayu, kemiskinan dan sebagainya. BN sepatutnya telah menyelesaikannya 20 atau 30 tahun lampau. Tapi kita lihat hari ini , masaalah kemiskinan contohnya yang melibatkan bangsa Melayu , India dan puak pribumi masih belum selesai. Perkara ini berlaku kerana penyelewengan yang berlaku disesetengah peringkat menyebabkan berlaku rasuah dan pilih kasih . Ini bukti kegagalan BN yang tidak dapat dinafikan.

BN yang diterajui oleh Umno selama ini sepatutnya telah berjaya meletakkan bahasa Melayu di tempat yang sewajarnya , setaraf dengan bahasa utama negara .Tidaklah menjadi bahasa yang kenyataannya terpinggir dan menjadi bahasa kelas dua di tanah air sendiri sehinggakan ahli bahasa terpaksa berarak di jalanan untuk menuntut supaya bahasa Melayu digunakan dalam matematik dan sains. Apa erti kemerdekaan selama ini jika generasinya berfikir dan mengira dalam bahasa asing.

Disudut ekonomi pula orang Melayu sentiasa di ungkit dengan keistimewaan yang diterima biarpun hanya sedikit . Mengapa kita sentiasa di kata menerima keistimewaan sedangkan apa yang kita terima adalah hak kita kerana kita bangsa penguasa asal tanah Melayu.

Umno adalah teras BN yang mendakwa parti Islam yang sebenarnya tapi masih gagal mendaulatkan syariat Islam sebagai undang-undang negara. Mereka menumpukan kepada bidang yang hanya menguntungkan umpamanya sistem perbankan dan takaful , sedangkan sistem perniagaan riba terus subur tidak dihapuskan. Pelaksanaan hukum terhadap peminum arak dan maksiat zina tetap gagal dijalankan.

Jikalau sedemianlah kegagalan Umno yang menjadi teraju BN selama lebih 50 tahun maka apalah salahnya kita erahkan pula amanah mentadbir negara ini kepada PR. Marilah kita beri peluang kepada PAS dengan kerjasama PKR dan DAP. Kita tidak boleh mengatakan PR akan gagal sebelum kita memberikan peluang .

PAS yang telah lama berjuang untuk mendaulahkan Islam mesti mendapat mandat kita. Saya yakin bahawa kita tidak akan dipersoal akhirat nanti kerana memberi mandat kepada PAS tapi akan dipersoal kenapa tidak memberinya. Ini kerana Pas adalah sebuah jemaah Islam yang layak dan sempurna . Tidak sepatutnya kita termakan dakyah BN !!!