SEJAHTERALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Rabu, 19 Mei 2010

MELAYU RELA KALAH JIKA .....

'Orang Melayu akan lebih maju jika umno kalah dalam pilihanraya'. Ayat ini saya ajukan semasa berbual kosong di kedai kopi.  Kebetulan pula rakan sembang masa itu  KC umno dan tiga empat orang lagi tak berjawatan pun. Huh!  apa lagi , KC pun tepuk mejalah. Umno takkan kalah dan tak boleh kalah. Jika umno kalah bangsa melayu habis katanya. Kalau umno kalah Malaysia akan huruhara tambahnya lagi. Maklumlah umno selama ini dah terlalu banyak berjasa dan seolah-olah saya lupa segala jasa  dan pengorbanan umno membangunkan orang melayu selama ini.

Tujuan saya ceritakan peristiwa diatas adalah hendak mengambarkan betapa taksubnya ahli umno terhadap umno. Bagi mereka tanpa umno hilanglah melayu sedangkan merekalah yang sering melaungkan kata keramat ' tak melayu hilang di dunia'. Ketaksuban membuatkan mereka hilang semangat juang, yang ada hanyalah semangat untuk menang.

Dalam politik, puncak semangat juang adalah rela kalah , kalau kita tidak ada kesanggupan ini maknanya aras perjuangan kita masih rendah dan inilah aras kebanyakan ahli umno hari ini . Mereka seperti tidak membuat persedian minda untuk menerima slogan rela berjuang dan rela kalah. Ini menyebabkan ramai ahli umno gagal dalam mengawal emosi bila menjawap hujah orang bukan umno.

Saya  sangat tak mahu bangsa melayu hilang kuasanya di tanah air ini. Begitu pun hati kecil berkata akhirnya saya terpaksa akur dan rela kita hilang kuasa dalam politik seandainya kuasa politik orang melayu gagal membela maruah dan martabat melayu. Buat apa kita julang pemimpin melayu yang tak pedulikan nasib , maruah dan martabat orang Melayu.