SEJAHTERALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Jumaat, 6 November 2009

Sa2 Malaysia

Gagasan 1 malaysia telah dilaungkan. Apa lagi yang kita boleh buat. Mungkin pada mulanya slogan ini dibuat untuk menarik perhatian bangsa bukan Melayu supaya kembali menyokong BN namun berurusan dengan bangsa-bangsa yang mempunyai tamaddun lebih lama bukan semudah yang disangka. Bangsa bukan Melayu hanya mengambil masa yang singkat untuk memberi respon kepada laungan itu. Setelah itu bertungkus lumuslah si tukang canang untuk memenuhkan pengisian gagasan tersebut.

Lalu apakah yang tinggal lagi kini kepada orang Melayu. Kita tidak lagi boleh menamakan semenanjung ini sebagai Tanah Melayu. Nama barunya kini adalah semenanjung 1 Malaysia.
Dulu sewaktu ingin mendapatkan kemerdekaan kita telah berkorban kerakyatan negara ini dan hasilnya selepas merdeka Tanah Melayu terpaksa mengiktiraf kerakyatan berjuta-juta warga China dan India.

Selepas berpuluh tahun merdeka dan orang Melayu mentadbir negara ini ,namun pemimpinnya yang bijaksana gagal menyediakan satu mekanisma yang menjamin hak orang Melayu sebagai pemilik negara ini .Dulu bila kita nyanyikan lagu ' Negaraku' rasanya sungguh bersemangat kerana kita merasakan negara ini hanya milik kita orang Melayu dan bangsa-bangsa lain tetap kekal sebagai bangsa pendatang.

'Satu Malaysia' pada fikiran saya tetap satu kekalahan pada orang Melayu. Kita umpama menjual tanah untuk membeli rumah kondo . Apabila kita tinggal di kondo banyak benda yang kita kena kongsi , tidak seperti kita tinggal di tanah sendiri walaupun rumah papan , kita bebas
berbuat apa saja.

Berbagai agensi kerajaan kini mula mengisi program 1 Malaysia dan mempromosi program 1M sebagai menyahut seruan kerajaan. Suara-suara Ahli Parlimen bukan Melayu mula lantang menuntut apa yang mereka anggap sebagai pengisian kepada 1M. Mereka menuntut apa yang sebelum ini mereka tidak terfikir wajar dituntut .

Bagi orang Melayu, keistimewaan orang Melayu perlu dimanafaatkan sepenuhnya. Kita hanya ada masa 10 atau 20 tahun saja lagi untuk menyiapsediakan generasi yang mampu bersaing dengan bangsa bukan Melayu. Malah generasi itulah yang akan menjaga maruah kita nanti. Kita
memang sudah tidak ada masa untuk dibazirkan lagi. Mulai saat ini marilah kita bersama-sama perjuangankan kepentingan bangsa kita secara total.

Jika kita fikir , apakah yang boleh menjamin keistimewaan bangsa Melayu terpelihara. Marilah kita merujuk kepada Al-Quran surah An-Nahl ayat 89 bermaksud ;


" Dan telah kami turunkan keatasmu Al-Kitab sebagai petunjuk kepada segala sesuatu dan sebagai pemberi hidayah, rahmat dan khabar gembira bagi orang-orang Islam ".

Apa yang saya paparkan diatas adalah untuk renungan kita bersama. Semoga kita mendapat hidayah dari Allah Taala .