SEJAHTERALAH SEMUA RAKYAT MALAYSIA

Ahad, 13 Disember 2009

Umat Islam dan selatan Thailand

Selatan Thailand adalah satu tempat yang mengalami konflik yang tragik yang mana telah meragut nyawa hampir 4,000 dan lebih 6,000 mengalami kecederaan. Konflik yang melibatkan pasukan keselamatan Thailand dan golongan pemisah turut melibatkan orang awam menjadi mangsa. Wilayah yang terlibat termasuk Yala , Narathiwat dan Pattani yang mana kebanyakkan warganya adalah umat Islam.

Konflik dikawasan ini adalah merupakan pemberontakan penduduk-penduduk Islam terhadap kerajaan Thailand yang diterajui penganut Buddha. Walaupun berbagai penyelesaian cuba dianjurkan oleh pelbagai pihak tapi masih gagal. Ini disebabkan di wilayah selatan tiada satu pihak pun baik pihak Islam mahupun pemerintah yang benar-benar mendapat sokongan majoriti rakyat. Mungkin ini adalah hasil dari dasar pecah dan perintah yang diamalkan oleh pemerintah keatas penduduk disitu.

Sejarah perlu menjadi sandaran kepada usaha mencari penyelesaian disana kerana punca penentangan telah bermula lama. Situasi di wilayah selatan Thailand sama dengan situasi di selatan Filipina. Penduduk tempatan yang berugama Islam dihimpit dan dipinggir oleh golongan majoriti yang berlainan agama yang ditaja oleh pemerintah. Akibatnya timbul rasa tidak puas hati penduduk tempatan dan inilah hakikatnya yang tidak mahu diakui oleh pihak pemerintah.

Penyelesaian hampir tiada langsung kecuali wilayah ini diberi hak menubuhkan negara sendiri tapi itu adalah satu perkara mustahil. Pihak pemerintah dengan segala kelebihannya telah menjalankan dasar-dasar bagi memastikan wilayah tersebut kekal dibawah kerajaan pusat.
Pemerintah Thailand telah menempatkan 60,000 tentera dan terdapat lapuran mengatakan hampir 20,000 anggota separa tentera golongan penduduk Buddha ditubuhkan untuk menghadapi tentangan puak pemisah.

Berapa ramaikah puak pemisah untuk menghadapi kekuatan dan kepakaran tentera kerajaan Thailand yang mendapat sokongan Amerika dan tidakkah penduduk disini terfikir sejauh mana kekuatan mereka yang ada berupaya untuk memberontak. Atau ini adalah satu helah golongan Buddha untuk melaksanakan penghapusan terhadap umat Islam secara senyap dan terancang. Marilah kita doakan supaya umat Islam wilayah selatan Thailand mampu mengharungi cubaan ini.